بررسی فعالیت های امام موسی صدر برای ایجاد تقارب بین مذاهب اسلامی

ساخت وبلاگ

به گزارش قدس آنلاین به نقل از ایرنا، در این همایش حجت الاسلام عبدالکریم بی آزار شیرازی عضو شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، ماموستا ملاقادر قادری امام جمعه شهر پاوه و دختر امام موسی صدر به ایراد سخن پرداختند.

** گفت وگوی سازنده، راه حل علمی رسیدن به امت واحده
حجت الاسلام بی آزار شیرازی با اشاره به آیات قرآن به بررسی دلایل اختلافات میان امت ها پرداخت و گفت: اختلاف میان امت ها را می توان به دو دسته تقسیم کرد؛ امت هایی که در برابر یکدیگر جدل دارند و امت هایی که به تعبیر امام موسی صدر با یکدیگر رقابت سازنده دارند و سبب ترقی و تعالی می شوند.
وی افزود: اختلاف میان امت ها و انسان ها همواره وجود داشته و دارد؛ افرادی که دارای روحیه رحمانی هستند، اختلافات میان یکدیگر را وسیله رشد قرار می دهند اما افرادی که در جهل مرکب هستند، این اختلافات را وسیله نابودی یکدیگر قرار داده و خودشان را سفید و دیگران را سیاه می بینند.
عضو شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با تأکید بر اینکه متعصبان شیعه و سنی می گویند جمع میان سیاه و سفید، نور و ظلمت صورت نمی گیرد، گفت: مخالفان تقریب می گویند که ما نور هستیم و دیگران تاریکی، در حالی که رجال و اهل تقریب تعبیری متفاوت تر از این متعصبان دارند و خواست رجال تقریب این است که خوبان هر امت را شناسایی کرده و با هم متحد کنیم.
وی ادامه داد: در هر امتی افراد خوب و بد وجود دارند اما باید به تعبیر امام موسی صدر خوبان هر امتی را کنار یکدیگر جمع کرده و علیه دشمنان خدا متحد کنیم و امام موسی صدر نیز با چنین باوری توانست در میان اختلافات فراوان فرقه های مختلف، وحدت ایجاد کند.
بی آزار شیرازی، با اشاره به سفر سال 52 خود به لبنان و دیدار با امام موسی صدر گفت: در این سفر وی دستور داد تا کتاب «قرآن و طبیعت» بنده برای مدارس لبنان به زبان عربی ترجمه شود و پس از سفر از لبنان به مصر، در آن جا به جایگاه و عظمت امام موسی صدر در میان علمای اهل تسنن پی بردم.
وی همچنین گفت: امام موسی صدر نخست تقریب را از پدرش فراگرفت و حتی در زمینه تقریب کتابی با نام «لوا الحمد» نوشته که در آن احادیث مشترک میان شیعه و سنی را بیان کرده است.
این اندیشمند مذهبی افزود: آیت الله عبدالحسین شرف الدین که عالم شیعیان لبنان بوده، وصیت می کند که امام موسی صدر جانشین وی باشد.
عضو شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، امام خمینی(ره)، آیت الله العظمی بروجردی، امام موسی صدر و آیت الله شرف الدین را مظهر ادب و کلام در نگارش مطالب نسبت به سایر مذاهب عنوان کرد و گفت: دیگران نیز باید از این بزرگواران یاد گرفته و بدانند که چگونه باید مکتب اهل بیت (ع) را معرفی کرد.
وی با بیان اینکه امام موسی صدر تأکید می کند باید کار ناتمام سید جمال الدین اسد آبادی را به اتمام برسانیم، خاطرنشان کرد: راه حل علمی تقریب در روش امام موسی صدر مسأله گفت وگو و شناخت مستقیم است اما برخی شناخت مذاهب را از نوشته های مخالفان دریافت و با نفی دیگران، خود را اثبات می کنند.
بی آزار شیرازی افزود: امام موسی صدر ضمن گفت وگو با علمای اهل تسنن لبنان با علمای الازهر نیز گفت و گوها و نامه نگاری های مختلفی داشته و نتیجه این گفت و گو سبب شد که شیخ الازهر به ایران سفر کند و با علمای قم، مشهد و تهران دیدار داشته باشد.
وی ادامه داد: نتیجه دوستی امام موسی صدر با شیخ فحام (شیخ الازهر) سبب شد که وقتی از این شیخ اهل تسنن خواسته می شود تا فتوایی علیه فتوای شیخ شلتوت صادر کند، از این کار خودداری کرد و جواب دندان شکنی به مخالفان داد.
عضو شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب افزود: تجمع العلماء المسلمین لبنان نیز از ثمرات وحدت فقهی امام موسی صدر است و ما باید تلاش کنیم تا با گفت وگوی سازنده، اختلافات را برداشته و یک امت واحد شویم.

** ویژگی های امام موسی صدر از نگاه امام جمعه پاوه
ماموستا ملاقادر قادری امام جمعه شهر پاوه در این همایش گفت: تواضع، اعتماد به مخاطبان و دلسوزی برای آینده اسلام از ویژگی های امام موسی صدر بود؛ لبنان پیش از حضور وی با گرفتاری های بسیاری مواجه بود اما امام موسی صدر، غافلان را بیدار کرده و بیداران را بصیرت داد.
وی از امام موسی صدر به عنوان یک ملت و جامعه یاد کرد و گفت: امام موسی صدر یک شخص نبود، بلکه ملت و جامعه بود. به همین دلیل نیز اجازه ندادند به روشنگری بپردازد.
عضو شورای برنامه ریزی علوم اهل سنت با بیان اینکه در عصر ارتباطات به سر می بریم که در واقع عصر شبیخون و هجمه به معنویت اسلام و قرآن است و تفرقه میان امت اسلامی سبب شد که چنین هجمه ای به اسلام و قرآن شود.
وی ادامه داد: هر فردی اسلام و فقه را با میل خود تفسیر می کند و این خود سبب شده که عده ای بر سر دیگران گلوله بکوبند و علما باید در این دوران به نقش تاریخی خود واقف باشند و عمل کنند.
ماموستا قادری حقیقت تقریب مذاهب را تقریب میان مردم و علمای مذاهب دانست و گفت: مذاهب با یکدیگر مشکل ندارند، چون هدف همه ما یکی است اما نباید با استنباط های فردی، مذهب خود را به دیگران تحمیل کرد.
امام جمعه پاوه ضمن تقدیر از نقش جمهوری اسلامی ایران در ایجاد تقریب و وحدت میان امت های اسلامی تصریح کرد: اگر در کشورهای عربی همانند مصر یک رهبر حکیم وجود داشت، اینگونه گرفتار نمی شدند.
وی افزود: ایران اسلامی از ابتدای انقلاب گرفتار هزاران توطئه و فتنه سیاسی، قومی، مذهبی و حتی جنگ فیزیکی شده اما به سبب وجود رهبر حکیم، بصیر و مردمی این کشور هر روز قدرتمندتر شده است به طوری که اگر یکی از این فتنه ها بر سر کشور دیگر می آمد، آن کشور نابود می شد.

** جوهر رفتار امام موسی صدر
حورا صدر دختر امام موسی صدر با تاکید بر اینکه سی ام بهمن ماه را باید روز گفت و گو بنامیم، پدر خود را از بزرگترین مبلغان وحدت گرایی بین ادیان الهی دانست و گفت: وی گفت وگو را در جوامع اسلامی تکریم و تاکید می کرد این کار باید در همه سطوح اجرا شود.
وی ادامه داد: گفت وگو یک امر تفننی روشنفکرانه نیست، بلکه باید یک اصل نهادینه شده در همه امور جامعه باشد؛ گفت وگو جوهر اعمال و رفتار امام موسی صدر بود و پدرم با همه افراد، فرقه ها و ادیان مختلف ارتباط، همکاری و همفکری داشت.
صدر، گفت وگو را بهترین راه برای شناخت دشمن دانست و یادآور شد: حتی آشنایی مذاهب بهترین وسیله برای ایجاد باور و اطمینان کامل و محبت صادقانه بین آنها است.
وی افزود: اگر به هشدارهای امام موسی صدر توجه می شد، این فاصله ها برداشته می شد و اگر حرکت های وحدت بخش امام موسی صدر ادامه می یافت، مسلما جهان اسلام گرفتار این همه اختلاف و آتش فتنه نمی شد.

** محبت امام موسی صدر به ادیان سبب ماندگاری او
همچنین «اسقف سبو سرکیسیان» پیام «اسقف گریگوریس نرسیسیان» را قرائت کرد و گفت: در این همایش خاطرات مرد روحانی (امام موسی صدر) زنده می شود که اعتقادی عمیق به زندگی مسالمت آمیز انسان ها داشت و خضوع و محبت به ادیان دیگر سبب ماندگاری او شد.
در این پیام از امام موسی صدر به عنوان فردی تاثیرگذار در زندگی دینی و سیاسی مردم لبنان یاد شده که با روح آزاده خود باعث همبستگی مردم لبنان بود و فقدان وی برای مردم لبنان و منطقه عواقبی سوء دربرداشت که امروز شاهد آن هستیم.

- - , .

حوزه و دانشگاه...
ما را در سایت حوزه و دانشگاه دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : استخدام کار hozzeh بازدید : 114 تاريخ : جمعه 30 بهمن 1394 ساعت: 4:24